Inzicht in research kosten onder MiFID II

Glas lijkt vanaf januari 2018 de belangrijkste bouwsteen te worden van de financiële sector. Transparantie is immers een belangrijk doel van Markets in Financial Instruments Directive (MiFID) II.
 


Ook workflow rondom uw orderuitvoering ontkomt niet aan een rigoureuze herinrichting. MiFID II raakt dit proces op meerdere vlakken, onder andere op het gebied van informatieverstrekking, transactierapportages en research.

In de eerste opzet van MiFID II werd aangegeven, dat gebundelde orderexecutie fees niet langer toegestaan zouden zijn. Met de invoering van deze richtlijn krijgt research een prijskaartje. De kosten voor research mogen dan niet meer onzichtbaar verwerkt zijn in de commissie van de broker. De toezichthouder heeft dit inmiddels gedeeltelijk verzacht, maar zeker niet geheel van tafel geveegd.

Onder de richtlijn van MiFID II zijn er twee opties om de research kosten te betalen en te administreren:

1. Gebruik maken van een Research Payment Account
2. Research betalen uit de P&L van de beleggingsonderneming

Opzetten van een Research Payment Account
De Research Payment Account (RPA) is een account die wordt aangehouden bij een derde partij (bijvoorbeeld bij een broker of custodian), waarover deze controle uitoefent en waarop geld apart wordt gehouden ten behoeve van betalingen uit hoofde van research.

Er zijn twee manieren waarop de RPA gefund mag worden. Door middel van een directe afboeking van de rekening van de cliënt of middels gebundelde executie fees. In beide gevallen dient er een budget gemaakt te worden per cliënt waarin wordt gespecificeerd wat de kosten voor research zullen zijn in een bepaalde periode. Bij het funden van de RPA via gebundelde executie fees dient er gereconcilieerd te worden tussen de fee richting de broker en de fee die aan de cliënt wordt toegerekend.

Bij beide opties komt veel additionele administratie kijken, zoals het opstellen van de budgetten. Voor optie 2 komt daar ook de reconciliatie nog bij. Beide vereisen dus additionele werkzaamheden die nu niet noodzakelijk zijn.

Research betalen vanuit de P&L
De meest simpele optie is het betalen van research uit de P&L van de beleggingsonderneming. Aangezien cliënten in deze variant niet direct worden aangeslagen voor research (wellicht indirect wel via management fees) hoeft er geen additionele administratie gevoerd te worden. Het blijft zelfs mogelijk om gebundelde fees te blijven betalen richting brokers aangezien cliënten hier niet direct voor worden aangeslagen. Het gaat immers van de P&L van de beleggingsonderneming af.
Een andere, wellicht economischere, optie is het aansluiten van onafhankelijke research providers (deze staan in de rij). Je betaalt dan alleen een Execution Only fee aan de broker. Veel vermogensbeheerders hebben al voor de P&L optie gekozen. 

Execution only oplossing van KAS BANK
De MiFID II richtlijn zal een behoorlijke impact hebben op de financiële sector. Het lijkt erop dat de research voor een groot deel verdwijnt bij de grote investment banks en verplaatst naar onafhankelijke research providers. Daarnaast zien wij dat beleggingsondernemingen zelf een eigen research desk op gaan zetten.

Bij het gebruik van onafhankelijk research providers is KAS BANK als onafhankelijke execution only broker uitstekend gesitueerd om uw orderuitvoering te verzorgen onder de MiFID II richtlijn. Daarmee kan KAS BANK u ontzorgen bij het MiFID II compliant worden. Vanwege onze onafhankelijke positie voorzien wij u van volledige transparantie van A - Z.

Contact opnemen
Wilt u meer weten over de MiFID II en/ of order executie? Onze expert, Wouter Slijper, is graag bereid om met u van gedachten te wisselen over dit onderwerp. U kunt contact opnemen met:

Wouter Slijper

Wouter Slijper
E: wouter.slijper@kasbank.com
T: +31 20 557 2104
Linkedin


Meer lezen
Wilt u zich nader oriënteren? Download dan onze brochure over Order Executie (PDF opent in nieuw venster).

Of maak kennis met de OX Desk van KAS BANK (PDF opent in nieuw venster).